Kvalitet koji se čuje – Festival “LEDAMUS”

Muzička škola „Stanislav Binički“ iz Leskovca već više od sedam decenija pruža mladim ljudima stimulativnu i kreativnu obrazovnu atmosferu, kao i priliku da promovišu svoje znanje i postignuća, a muzički festival ,,Ledamus“ predstavlja krunu visoko vrednovane obrazovno-kulturne misije škole.

 

Učenici i nastavnici ove škole godinama osvajaju brojna priznanja i nagrade u oblasti muzike. Mnogi od njih su se nakon studija i usavršavanja vratili u svoj grad i započeli prva pedagoška iskustva u školi koja im je pružila osnovno muzičko obrazovanje. Koncerti, tribine, festivali, književne večeri, humanitarni koncerti obezbeđuju školi mesto vodećeg nosioca muzičkog života grada.

 

 

,,Ledamus“ je prestižan muzički festival umetničke muzike za koji je zainteresovana leskovačka publika, kao i muzička javnost Srbije i zemalja iz okruženja. Ovaj festival je odlična prilika da se predstavi ono što je najbolje u muzičkom životu Leskovca, ali i muzička dostignuća drugih sredina.

 

Festival je visokopozicioniran na muzičkoj sceni naše zemlje, a 2014. godine dobio je nagradu „Muzika klasika“ za festival od regionalnog značaja. Godine 2018. Muzička škola je dobila najveće priznanje grada – medalju povodom 70 godina postojanja i uspešnog rada i 10 godina organizovanja festivala, koji je doprineo razvoju muzičke kulture u Leskovcu i promovisanju grada širom Srbije i sveta.

 

 

,,Ledamus“ je prvi put održan 2009. godine i nastao je kao izraz želje da grad dobije festival na kojem će publika moći da upozna poznate umetnike iz zemlje i inostranstva, kao i leskovačke izvođače.

 

 

Kamerni orkestar Amorozo, vokalna grupa Libero i gradski dečiji hor Zvezdice su ansambli velikog umetničkog potencijala Leskovca, i stalni su sadržaj Ledamusa.

 

 

Pored koncerata najpoznatijih svetskih umetnika, kao što su Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Aleksandar Madžar, Roman Simović, Vladimir Milošević, Dejan Gavrić, Janoš Balint, Aneta Ilić, Mari Klodin i mnogih drugih, na festivalu se organizuju tribine na temu obrazovno-vaspitnog procesa u školi, majstorske radionice, kao i razgovori sa umetnicima.

 

 

,,Ledamus“, kao jedan od projekata u organizaciji Muzičke škole „Stanislav Binički“, istrajao je zahvaljujući sluhu i podršci grada Leskovca, koji je njegov pokrovitelj, ali i značajnoj pomoći Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

 

Овај фестивал отвара могућност за размену културне баштине, као и децентрализацију културе у земљи. Главни циљ је промовисање и афирмација уметничке музике, али и Лесковца као значајног музичког центра на републичком и међународном нивоу. Свим запосленима, као врсним музичким педагозима, веома је важно да утичу на повећање интересовања деце и младих за уметничку музику, као и да мотивишу суграђане да учествују у уметничком животу града.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top