Profesori Muzičke škole “Stanislav Binički” u svom stalnom traganju za novim i originalnim rešenjima pored stalnih nastavnih aktivnosti, praktičnog rada sa učenicima, internih časova, javnih nastupa i mnogobrojnih takmičenja, uvek su spremni za neke nove muzičke poduhvate. Jedan od njih je i izdavačka delatnost. Godine 2003. izlazi prvi dvobroj časopisa škole “Tempo distinto” (što u prevodu znači drugačiji tempo). Časopis je realizovala grupa profesora, učenika i saradnika predvođena profesorom Marijanom Prokić. Časopis je imao veoma jasnu uređivačku koncepciju. U okviru svakog broja obavezne rubrike bile su iz oblasti istorije muzike, etnomuzikologije, psihologije, kao i predstavljanja “portreta” odseka škole i njenih izdvojenih odeljenja. Kao poseban dodatak objavljivani su uspesi postignuti na brojnim takmičenjima. Autori svih tekstova u časopisu su učenici i profesori naše škole.

 

Internacionalni festival gitare

Muzička škola “Stanislav Binički” u Leskovcu tradicionalno organizuje Festival gitare. Inicijator pokretanja ovog festivala bila je Marijola Pejčić, a dugi niz godina realizovan je zahvaljujući profesorima škole, članovima Organizacionog odbora: Slobodanka Savić, Irena Avramović, Boban Stojilković, Maja Cakić, Marijana Prokić, Snežana Stojanović, Biljana Miljković i Bojana Crnjaković. Tokom ove manifestacije međunarodnog karaktera mladi umetnici dobijaju priliku da se predstave publici i afirmišu svoj rad. Već nekoliko godina unazad na pomenutom Festivalu učestvuju učenici gitare osnovnih i srednjih škola iz zemlje i regiona, ali i profesori gitare osnovnih i srednjih škola, Muzičkih akademija i Akademija umetnosti iz zemlje i inostranstva. Čitav ovaj projekat je koncipiran na taj način da mladim izvođačima pruži šansu da iskažu svoje umeće i talenat. Značaj projekta utoliko je veći kada uzmemo u obzir činjenicu da je ostvarena i međunarodna saradnja i da su učešće na Festivalu prihvatili i poznati gitaristi. Na jubilarnom 10. Internacionalnom festivalu gitare održanom 2009. godine učestvovalo je 38 takmičara iz 16 gradova Srbije (Beograd, Niš, Leskovac, Aleksinac, Šabac, Smederevo…) kao i takmičari iz Bugarske (Ćustendil), Makedonije (Skoplje i Ohrid) i Slovenije (Murska Sobota). Pored takmičarskog dela Festivala održano je i nekoliko koncerata i okruglih stolova što je omogućilo razmenu iskustava mladih talentovanih učenika i njihovih profesora. Svi koncerti u okviru Festivala bili su praćeni i od publike, a posebno interesovanje izazvali su koncerti gitarista Gerharda Rajhenbaha (Nemačka), Marka Ferija (Italija) i Vojina Kocića ( Srbija). Internacionalni karakter festivala, interesovanje domaćih i stranih učesnika kao i činjenica da se na festivalu, za tri takmičarska dana, predstavilo više od 100 izvođača u različitim kategorijama, više je nego dovoljan dokaz da je interesovanje za festival na visokom nivou i da će u narednim godinama njegovog održavanja ono biti još veće.

Mihajlo Đorđević, dobitnik Oktobarske nagrade za 2010. godinu
za uspehe postignute na takmičenjima gitare
u zemlji i inostranstvu

 

LEDAMUS – Leskovački dani muzike

Inicijatori i idejni tvorci za pokretanje LEDAMUS-a bili su profesori Maja Cakić i Velibor Filipović, a prva dva festivala, realizovao je Organizacioni odbor u sastavu: Biljana Miljković, Maja Cakić, Velibor Filipović, Jelena D. Cvetković, Marijana Prokić, Marijana Novaković, Dejan Stanišić, Ana Krulj, Jelena Antić. Festival je prvi put održan 2009. godine i u potpunosti je opravdao očekivanja organizatora i publike. Već u 2010. godini festival je dobio međunarodni karakter, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Leskovca. Na manifestaciji koja je trajala 9 dana, održano je 10 koncerata i nastupilo oko 300 učesnika. Organizovani su koncerti klasične, duhovne, etno i džez muzike. U okviru Festivala održana je i muzička tribina sa učesnicima iz zemlje i inostranstva, kreativna radionica za gudače i seminar za horske dirigente. Ove godine Festival je dobio i međunarodni karakter zahvaljujući nastupima mladih muzičara iz Francuske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine koji su, pored učenika i profesora MŠ “Stanislav Binički”, učestvovali na pomenutoj manifestaciji.

U prvom delu Festivala koncert pod nazivom Revija mladih talenata bio je rezervisan za goste iz inostranstva, koji su nastupili uz pratnju Gradskog orkestra Amorozo. Prijatno iznenađenje za publiku bio je i nastup vokalnog kvarteta Libero, čiji su članovi bivši učenici škole. Svakako treba pomenuti i koncert etno odseka pod nazivom Koreni, u organizaciji profesorke Marine Janković. U okviru autorske večeri Vere Milanković, Gradski dečiji hor Zvezdice, sa dirigentom Jelenom Cvetković i korepetitorom Mirjanom Kostić, održao je celovečernji koncert pod nazivom Vera Milanković i Zvezdice. Učenici i profesori Muzičke škole, učenici izdvojenih odeljenja iz Vlasotinca, Lebana i Medveđe, kao i dečiji hor Iskrice iz Lebana, sa dirigentom Miroljubom Cvetkovićem, predstavili su se publici u okviru koncerata Naši drugari, Podijum za profesore i promocijom džez odseka. Koncert Daj nam sunca, sa segmentima iz popularnih mjuzikala, ponudio nam je ritmove ruske ciganske muzike, ljubavne duete iz filmova Brilijantin i Fantom, i prepoznatljive zvuke iz filmova Kabare, Čikago i Kosa. Festival je završen koncertom pod nazivom Amorozo i leskovački solisti na kojem su, sa orkestrom, nastupili profesori i učenici Muzičke škole.

Grupa mladih umetnika, pedagoga, muzikologa i teoretičara umetnosti, okupljena u Muzičkoj školi “Stanislav Binički”, uspela je da organizuje odličan Festival muzike osmišljen na način kako se to radi u mnogim evropskim muzičkim centrima. Slobodno možemo reći da će LEDAMUS imati svoje mesto u kulturnom životu našeg grada i Republike i u narednim godinama.

Scroll to Top