Čitava ova priča ne bi bila kompletna bez osvrta na najznačajniji segment rada na kome se temelji procena uspeha u delatnosti jedne škole. Reč je o uspesima koje su učenici naše škole ostvarili na brojnim takmičenjima širom zemlje i u inostranstvu. Na osnovu arhivskih podataka kojim raspolažemo, učenici Niže muzičke škole su 1956. godine učestvovali na Omladinskom muzičkom festivalu koji se svake godine održavao u Zaječaru. Posebno je zapažen uspeh naših učenika na prvom festivalu kada su četiri učenika škole nagrađena diplomama i novčanim nagradama. Od tog perioda, Muzička škola “Stanislav Binički” spada među škole koje su učestvovale na skoro svim takmičenjima i festivalima, koji su usledili narednih godina, i na njima ostvarivala zapažene rezultate, zahvaljujući predanom i uspešnom radu učenika i njihovih profesora. Kako nismo u mogućnosti da nabrojimo sve nagrade, za ovu priliku izdvojićemo samo neke koje su ostale zapažene u celokupnoj delatnosti škole.

Veliki uspeh školi doneo je Hor devojaka “Binički”, osnovan 1978. godine, koji je, pod rukovodstvom mr Šerifa Damadžića, osvojio brojne nagrade na saveznim i republičkim takmičenjima.


Ženski hor Muzičke škole “Stanislav Binički”

Sa širenjem delatnosti škole, ženski hor je prerastao u mešoviti. Godina 1996. ostala je upamćena po izvanrednim uspesima i rezultatima: prve nagrade na Saveznom i Republičkom takmičenju u Beogradu i Novom Sadu, dve nagrade na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu, kao i pobeda na Mokranjčevim danima u Negotinu i celovečernji koncert u okviru BEMUS-a. Sve do 1999. godine, Mešovitim horom škole dirigovao je mr Šerif Damadžić.

Nastup Mešovitog hora škole u okviru BEMUS-a 1996. godine

Hor Muzičke škole i školski orkestar, kojima od 2001. godine diriguje mr Valentina Petrović i danas aktivno učestvuju u kulturnom životu grada, nastupajući na mnogim kulturnim manifestacijama, proslavama, izložbama, književnim večerima. Pod njenim rukovodstvom hor je osvojio jednu specijalnu i tri prve nagrade na Republičkim takmičenjima. U periodu od 2004. do 2009. godine hor Niže škole osvojio je četiri prve nagrade na takmičenju horova u Vršcu i prvu nagradu na Republičkom takmičenju 2008. godine.

Škola danas može sa ponosom da istakne i rezultate pojedinih učenika i njihovih profesora, koji su svakog dana sve bolji i bolji. Kada je reč o tome, osvojene nagrade na mnogobrojnim takmičenjima najbolji su pokazatelji uspešnosti. Ovom priliko izdvojićemo neke koje su u poslednjih 10 godina rada škole ostale zabeležene kao najznačajnije. U školskoj 2003/2004. godini samo na nivou klavirskog odseka osvojeno je 28 nagrada: 4 prve, 14 drugih i 10 trećih nagrada, na ukupno 6 pijanističkih takmičenja koja su se održala te godine. Iste godine održana su 4 takmičenja za učenike duvačkog odseka, a učenici naše škole osvojili su 11 prvih i 2 druge nagrade.

Već naredne godine, školske 2004/2005. ostvareni su još bolji rezultati. Na takmičenjima koja su održana tokom godine osvojene su sledeće nagrade: 33 na klavirskom, 27 nagrada na duvačkom, 17 nagrada na gudačkom, dok je odseku za harmoniku osvojeno 9 nagrada.Osvojeno je 6 specijalnih nagrada, 33 prve nagrade, 30 drugih, 28 trećih i 7 pohvala. Školska 2005/2006. godina ostala je upamćena kao najuspešnija po broju osvojenih nagrada. Učenici škole osvojili su 118 nagrada. Evidentirani podaci pokazuju da je među osvojenim nagradama 7 laureata, 36 prvih nagrada, 38 drugih, 29 trećih nagrada i 8 pohvala.

Svojim radom škola je postala nezaobilazni činilac u organizovanju kulturnih dešavanja u gradu, vezanih pre svega za koncertne aktivnosti i takmičenja na različitim nivoima. Za postignute rezultate škola, njeni predavači i učenici nagrađivani su Oktobarskom nagradom grada Leskovca. Dobitnici ovog najvišeg priznanja su:

  • škola “Stanislav Binički” kao ustanova
  • hor škole
  • mr Šerif Damadžić (dirigent)
  • Vladimir Milošević (klavir)
  • Vladica Vasić (truba)
  • Maja Arizanov (klavir)
  • Mihajlo Đorđević (gitara)

 

Vladimir Milošević – najuspešniji učenik škole,
danas proslavljeni pijanista

Scroll to Top